PERSONES I BARRIS

EXPLICACIÓ DE L’ EXPO:

Barcelona és una gran ciutat. Una ciutat gran. Però no es la única. Els barris són el bressol de la identitat dels barcelonins. Aquest espai diari de convivència que dóna el caràcter al ciutadà. Aquí està la seva llar. Potser el seu treball. La seva família. Els veïns. Aquelles persones que comparteixen la vida. Al cafè, a la botiga, la parada d’ autobús. El barri pertany a les persones igual que elles al barri.

En aquesta exposició que presentem volem mostrar a tots dos. Junts. Perquè som on vivim i aquest lloc és el que som.


Barcelona es una gran ciudad. Una ciudad grande. Pero no es una única ciudad.
Los barrios son la cuna de la identidad de los barceloneses. Ese espacio diario de convivencia que da el caracter al ciudadano. Ahí está su casa. Tal vez su trabajo. Su familia. Los vecinos.
Aquellas personas que comparten la vida. En el café, en la tienda o en la parada del autobús.
El barrio pertenece a las personas igual que ellas al barrio.

En esta exposición que presentamos queremos mostrar a ambos. Juntos. Porque somos donde vivimos. Y ese lugar es lo que somos.

Encarna

juan carlos – el carmel

fotografiat per Encarna

“El bar «Delicias», s’ha convertit en un referent del Barri del Carmel.
Lloc de trobada per assaborir una tapa i gaudir de la seva terrassa, de la qual des de fa 13 anys se n’ocupen en Juan Carlos i els seus companys.”

Judith Pita

encarna – el guinardó

fotografiada per judith pita

“L’Encarna ha nascut, crescut i viscut sempre fins avui al barri del Guinardó.

A la fotografia, ella és al Parc del Nen de la Rutlla i ens mostra una reproducció d’una altra fotografia on és al mateix lloc però quan era una nena, jugant amb el seu pare, recordant així, la seva infantesa al barri.”

Sabina Salicrú

antonio i samuel – gràcia

fotografiats per sabina salicrú

“Aquí es troba la comunitat d’ètnia gitana més nombrosa de la ciutat de Barcelona. Segons el padró municipal de l’any 1999, Gràcia té 128.608 habitants dels quals uns 540 són gitanos. Després de generacions, el català és la seva primera llengua amb incorporacions de la llengua pròpia, el caló-romanó. Han estat creadors i ambaixadors de la rumba catalana.

A l’Antonio me’l van presentar els més joves a la plaça del Poble Romaní com “el patriarca”. Des de fa uns anys porta el seu propi negoci de compra i venda de cotxes, Autos Violí.

En Samuel forma part del grup de rumba catalana “Arrels de Gràcia” junt al seu germà i tres persones més. Han editat un àlbum, “Més o menys” i, si els voleu contractar, els podeu trobar al telèfon 722725705.”

Salvador Altimir

laura i marta – sarrià-sant gervasi

fotografiades per salvador altimir

“La Laura i la Marta són amigues del col·legi.

La fotografia ha estat feta a la plaça Joaquim Pena, a les Tres Torres. Els seus avis van ser els que van arribar al barri, a “l’eixample” de l’antic poble de Sarrià, a partir de la plaça Artós. L’àvia bajaba a Barcelona quan prenia el tren de Sarrià.

La Laura estudia disseny i la Marta, administració d’empreses. Encara que la vida els ha obert moltes portes, són conscients que s’han d’esforçar per aconseguir fer realitat els seus somnis, i en això estan.”

Tomás Pablo

paquita – sant andreu
fotografiada per tomás pablo
“El mercat municipal del barri de Sant Andreu va ser inaugurat el 1914 i es troba ubicat a la plaça de Mercadal nº4. Conserva l’encant arquitectònic dels mercats del segle passat.
La família de la Pepita regenta una parada de fruita en aquest mercat, des de fa gairebé més de 100 anys al llarg de tres generacions.”

Pedro “kepa” Toledano

josefa noguera pons – el raval

fotografiat per pedro “kepa” toledano

“Josefa Noguera és la propietària de Miró Barcelona, al carrer Riera Alta 33-35, una tenda especialitzada en la fabricació artesanal, reparació i venda de paraigües. Miró Barcelona es va obrir al 1936 i avui dia, la tercera generació continua amb la tradició i el negoci familiar.”

Miquel Garcia-Donas

jalex leris – el poblenou
fotografiat per miquel garcia-donas
“Des del 1983, l’Alex i la seva dona (Xon Pagès) estan al davant de la llibreria «Etcètera», referent del món literari al Poblenou. Els seus coneixements, sumats al tracte personalitzat, fan de l’Etcètera un puntal cultural al barri.”

Meme

zuviría «el torito» – les corts

fotografiat per meme

“Rafael Dalmacio Zuviría Rodríguez (conegut esportivament com a Zuviría) és un exfutbolista argentí, nacionalitzat espanyol. Va jugar en la posició de defensa i era anomenat «El Torito».
Al 1977 va ser contractat pel Futbol Club Barcelona, amb qui va disputar 119 partits i va marcar 11 gols, va aconseguir dues Copes del Rei i dos Recopes d’Europa i va ser considerat un dels millors futbolistes argentins. En aquest equip va viure els millors moments de la seva carrera jugant amb ídols com Carles Rexach, Bernd Schuster, Johan Neeskens i Johan Cruyff”.

Mila Caro

isabel – sants-montjuïc
fotografiada per mila caro
“La Isabel ha viscut tota la vida al barri de Sants, al qual estima i amb el què se sent identificada.
Santa Maria de Sants és l’església que dóna nom al poble agricultor de Sants, que va esdevenir un barri de la ciutat de Barcelona.
Aquesta església ha estat el testimoni de les celebracions religioses, dels baptismes i de les comunions de la família.”

Manel Grau

ana espinosa – dreta de l’eixample
fotografiada per manel grau
“La xurreria «Sagrada Família», situada a la plaça del mateix nom, va obrir les seves portes cap a l’any 1955 de la mà de Lorenzo Espinosa. Des de llavors són ja tres generacions oferint tota mena de productes de xurreria que fan les delícies tant dels veïns com dels turistes passavolants.”

Lluis Boti

kris – la verneda
fotografiada per lluís boti
“L’any 1974 es va inaugurar el Mercat de Provençals, al mateix descampat on els ambulants feien la venda des de feia molts anys. Des del principi, sempre hi ha hagut la floristeria a l’exterior del mercat, just al carrer de Menorca nº19, al costat de l’entrada lateral. La Kris, l’actual florista que viu al barri de tota la vida, pertany a la tercera generació de floristes que donen una de les notes de color més alegres al mercat. L’estona que vaig estar amb ella fent-li la fotografia, vaig poder veure com d’apreciada és la Kris al barri.”

Jaume Solé

sor mª isabel – pedralbes

fotografiada per jaume solé

“El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes és un convent de l’orde de les clarisses, situat al barri de Pedralbes de Barcelona. Actualment hi resideixen dinou monges que es dediquen a l’oració i a fer tasques relacionades amb el monestir.

Conserven una tradició molt popular a Barcelona: perquè no plogui quan s’ha de celebrar un casament, la gent porta ous al monestir i diuen aquesta cantarella:

Santa Clara i Sant Pujol, feu bona escombrada a aquesta nuvolada que tapa el sol.”